Litera-túra, avagy a Költők és a Kötelezők

sajtóanyag


A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) közös, felső tagozatosoknak szóló produkciójában klasszikus és kortárs kötelezőkkel, illetve az iskolai tananyagban nem szereplő művek segítségével kerülhetnek közelebb az irodalomhoz és a báb műfajához is a 10-14 évesek.

litera-tura

A Litera-túra nem titkoltan pedagógiai céllal készült. „Az irodalmi művekkel folytatott aktív párbeszéd révén jön létre a kapcsolat múlt, jelen és jövő között. A jelentős művek szembesítik a befogadót az élet alapvető kérdéseivel, biztosítva a kultúra folytonosságát és megújulását. Segítenek az emberi és társadalmi problémák megértésében, átélésében, saját és más kultúrák megismerésében, az én és a másik közötti különbség megfogalmazásában” – áll a Nemzeti alaptantervben. Az előadást rendező, és annak szövegkönyvét összeállító Blattner Géza-díjas Kolozsi Angéla ennek megfelelően olyan prózai műveket és verseket választott, amelyekkel könnyen azonosulhatnak a 10-14 évesek, az ő problémáikat dolgozza fel. Babits Mihály, József Attila, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós költeményei mellett a gyerekirodalmi klasszikussá vált Janikovszky Éva és Lázár Ervin regényei, illetve Kiss Ottó, Takács Zsuzsa,  Varró Dániel versei segítségével az előadás rendkívül szórakoztató formában kerül  párbeszédbe a tanórákon feldolgozott anyaggal.

A Litera-túra azonban nem pódiumest vagy rendhagyó irodalomóra, nem Rájátszás kamaszoknak, hanem teljes értékű színházi előadás, amelynek témáit a kamaszokat általában foglalkoztató kérdések, köztük az önértékelés, az iskolai és családi kapcsolatok, a barátság, a gyerekkorból a felnőttkorba történő átlépés vagy a hazaszeretet adják; a báb adta korlátlan lehetőségek pedig az illusztrativitást elkerülve, tele humorral képpé alakítják a szavakat.

Három színes iskolapad, egy képkeret, három kicsi és egy nagyobb fehér, arc nélküli báb, sok apró, hátizsákban és padban rejtező kellék (látvány: Sipos Katalin) és három fiatal színész, a dunaújvárosi Csadi Zoltán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem két színész-bábszínész szakos hallgatója, Pájer Alma és Kovács Domokos játékossága segíti a nézőket abban, hogy közelebb kerüljenek az irodalomhoz, újra felfedezzék a báb műfaját, és elkötelezett színházlátogatókká váljanak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s