Kolozsi Angéla

Bábszínész, rendező, író-dramaturg.

1976-ban született Budapesten. 1990 és 2011 között Badacsonyi Angélának hívták. 2000-ben a Budapest Bábszínház bábszínészképző tanfolyamát, 2016-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakát végezte el. Bábszínészként tagja volt a kecskeméti Ciróka Bábszínháznak, a zalaegerszegi Griff Bábszínháznak, a kecskeméti Tintaló Társulásnak. 2006 óta szabadúszó. Tanított a kecskeméti Tanítóképző Főiskolán és a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. 2014-ben jelent meg első mesekönyve a Pozsonyi Pagony Kiadónál Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak címmel.

2003-ban Ostravában (Spectaculo Interesse) megkapta a legjobb színészi alakítás díját, 2008-ban előadói díjat nyert a IV. Nemzetközi Monodráma fesztiválon, valamint a IV. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, Kaposváron; ugyanebben az évben Blattner Géza-díjjal és a Magyar Bábművész Szövetség különdíjával is kitüntették. 2009-ben, a Katowicei Fesztiválon megkapta a Lengyel Színházművészeti Szövetség Sziléziai Osztályának különdíját. 2010-ben, az V. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén színészi különdíjat nyert Ujvári Jankával közösen.

Bábszövegkönyvei 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben nyertek a Weöres Sándor szövegkönyvírói pályázaton. 2013-ban az Aranyvackor pályázaton megkapta a Pozsonyi Pagony Kiadó különdíját, 2015-ben pedig a II. Bábos Drámaíró Versenyen a legjobb dramaturgiájú darab különdíját.

2000 óta játszik és rendez, 2001 óta készít színpadi adaptációkat, 2009 óta ír saját meséket. Dolgozott, dolgozik többek között a Budapest Bábszínházban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a budapesti Kolibri Színházban, a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, a békéscsabai Napsugár Bábszínházban, a győri Vaskakas Bábszínházban, a debreceni Vojtina Bábszínházban; a Bábrándozók és a Hepp Trupp nevű független formációkkal; tagja és alkotója az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének.

Honlapnak szánt névjegye itt érhető el.