Szenteczki Zita

Bábrendező.

1991-ben született Budapesten. 2011-2012 között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművész szakára jár (osztályfőnökök: Berekméri Katalin, Harsányi Zsolt), 2012 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója báb szakirányon, Csató Kata és Csizmadia Tibor osztályában. 2014-ben saját együttest alapított, Maszkaron Társulat néven, Markó Róberttel közösen.

Korán érdekelni kezdte a képzőművészet elméleti és gyakorlati oldala. Családtagjai között több képzőművészt találunk, emellett szakkörökön, nyári alkotótáborokban, versenyeken és a középiskolában művészettörténet fakultáción egyaránt bővítette ilyen irányú tudását. A színházzal Földessy Margit Színitanodájában és a Városmajori Gimnáziumban működő Alternatív Propaganda Színházban került először szorosabb kapcsolatba, majd a Föld Színház több előadásában játszott. 2010 nyarán Koppenhágában And it will be so címmel helyi lakosokkal közösen készített többnyelvű előadást, 2012-2015 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen több vizsgarendezést készített.

Rendezéseit játszotta és játssza többek között a győri Vaskakas Bábszínház, a Szabadkai Gyermekszínház és a Magyar Állami Operaház.