Tengely Gábor

Bábszínész, bábrendező.

A Kolibri Színház bábszínészképző stúdiójának elvégzése után 2000-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakára bábszínész szakirányon, ahol 2004-ben szerzett diplomát, majd a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulatához szerződött. Egy szabadúszó rendezőként és bábszínészként eltöltött évad után a kecskeméti Ciróka Bábszínház tagja volt, 2008-ban szerződött a Vaskakasba, ahol 2010-ig színészi, 2012-ig színészi és főrendezői státuszban munkálkodott. 2012-től a Vaskakas Bábszínház főrendezője a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész osztályának osztályvezető tanára, egyben az egyetem doktori iskolájának hallgatója.

Rendezett többek között a Budapest Bábszínházban, a Nemzeti Színházban, valamint a szombathelyi Mesebolt, a kecskeméti Ciróka, a győri Vaskakas Bábszínházban és a Szabadkai Gyermekszínházban.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) alapító tagja.

Munkásságát 2011-ben Blattner Géza-díjjal ismerték el.

További díjai: A XIV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbáb-fesztiválon, 2007-ben két rendezésével (Én, Antigone és post mortem K.D.) a Magyar Bábművész Szövetség legjobb pályakezdő rendezőnek járó díját nyerte el. Az V. Gyerekszínházi Szemlén 2009-ben az Amália című rendezése „a műfaj kiemelkedő alkotása” oklevél mellett elnyerte a Fővárosi Önkormányzat díját és az év legjobb gyerekelőadásának járó Üveghegy-díjat. A Repülési lecke kezdőknek című előadása 2010-ben a Magyarországi Bábszínházak X. Találkozóján a fesztivál fődíját nyerte el, valamint jelölést kapott a Színikritikusok Díjára „A legjobb gyerekelőadás” kategóriában.  A VI. Gyerekszínházi Szemlén 2011-ben a Hajnali csillag peremén című előadásának a Nemzeti Erőforrás Minisztérium díját adományozta a szakmai zsűri „a kortárs költészet elbűvölő, a térrel is élvezetesen játszó megelevenítéséért”.